sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Tiibetiläinen voitee

Jokin aika sitten kuuntelin puolella korvalla, kun lapseni katsoi lastenohjelmaa, jossa possu matkustaa ympäri maailmaa ja kokee erilaisia kulttuureja. Tällä kertaa matkakohteena oli Tiibet. Useamman kerran ohjelmassa mainittiin voitee. Lopulta mielenkiintoni voitti ja oli ihan pakko googlata mitä oikein on tiibetiläinen voitee.

Olenhan minä joskus ennenkin tiibetiläisestä voiteestä kuullut, mutta en ole tarkalleen tiennyt mitä se on, eikä minua ehkä ole niin kiinnostanutkaan. Googlaaminen toi harmillisen vähän kunnollisia ohjeita voiteen tekemiseen, mutta yhden kunnon kuvailun onneksi löysin.

Voiteetä juodaan eniten Himalajan alueella. Perinteisesti voitee valmistetaan keittämällä puerh-teetä useita tunteja, jonka jälkeen siivilöity, paksu teetiiviste laitetaan puiseen kirnuun kuuman jakin maidon tai veden, jakin voin ja suolan kanssa. Kirnuamisen jälkeen voitee on valmis nautittavaksi. Voitee sisältää runsaasti antioksidantteja ja kofeiinia, sekä hieman kaloreita. Voitee onkin eräänlaista ohutta keittoa, jolla on ollut satoja vuosia tärkeä merkitys Himalajan kansojen ruokavaliossa. (Lähde: http://teetuokio.chaya.fi/tiibetilainen-voitee/)

Olihan minun pakko vielä etsiä löytäisinkö jotain järkevää ohjetta, jota voisin kokeilla. Vaikkakaan tuskin länsimainen vastine oikeasti pääseekään lähellekään aitoa tavaraa. Ja hah, englanniksi löytyy tietoa vaikka kuinka paljon, kuten arvata saattaa. Ja Youtubesta videoita voiteen tekemisestä. Simppeleimmissä ohjeissa jopa ohjeistetaan hauduttamaan mustaa pussiteetä, lisäämään voita ja surauttamaan blenderillä. Olen nyt jo hyvän tovin suunnitellut tekeväni voiteetä. Pakkohan sitä on kokeilla, ihan mielenkiinnosta. En ole kuitenkaan tehnyt. Miksikö? Koska on vaikea kuvitella, että saisin jollain perusmustalla, lehmänmaidolla ja tavallisella voilla aikaiseksi mitään juotavaksi kelpaavaa. Oikeasti kuulostaa minusta jopa aika kuvottavalta lisätä teeheni maitoa ja voita. Sulattelen asiaa siis vielä toistaiseksi. Ehkä jonain päivänä uskaltaudun tätä kokeilemaan. Kuitenkaan jakin maitoa ja voita tuskin saan mistään, joten makuelämys tuskin oikeasti on lähelläkään alkuperäistä - kannattaako siis edes kokeilla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti