lauantai 17. syyskuuta 2016

Teekakku

En tajua mikä puerhissa oikein minua viehättää. Toisaalta en edelleenkään voi sietää puerhia. Silti olen jo pidempään haaveillut isommasta teekakusta ja erilaisten puerhien kokeilemisesta. En kuitenkaan tälläkään kertaa raaskinut maksaa kovin suurta hintaa. Vaikka pelkäänkin, että vain ne kalliit puerhit ovat hyviä ja laadukkaita. Tilasin tässä taannoin Teekaupasta teetä arkikäyttöön ja päätin tilata sieltä yhden teekakun, Yunnan Colourful Phoenix Tuocha 2008. Teestä kerrotaan sen olevan kypsä (shu) puerh. Maksoin tästä teestä 14,90€, eli ei mikään kovin suuri investointi. Olen oikeastaan haaveillut tilaavani erilaisia teekakkuja suoraan Kiinasta, mutta se on vielä jäänyt tekemättä. Jostain syystä ajattelen, että mahdetaanko niitä parhaita teekakkuja tuoda lainkaan tänne länsimaihin ja siksi olen miettinyt sitä Kiinasta tilaamista. Tällä kertaa päädyin kuitenkin, jälleen kerran, tilaamaan Suomesta.


Tällaisessa purkissa on ihan oma fiiliksensä. Vaikka kyse on vain pahvisesta rasiasta, tulee siitä fiilis ylellisemmästä teestä. Purkin pohjalla on hieman putua, mikä aavistuksen laskee sitä ylellisyysfiilistä. Tulee sellainen olo, että onko tätä teetä pidellyt joku. Teekakku on puristettu pesän muotoon ja se on kääritty ruskeaan paperiin, jossa lukee kiinaksi vaikka ja mitä. Kiinaa osaamattomalle pystyn paperista päättelemään vain, että pesä painaa 100 grammaa ja että kotoisin Yunnanista. Paperissa on myös vuosiluvut 2006 ja 2008. Ostaessani tämän, ostin vuoden 2008 teen. Nyt mietin mitä tuo aiempi vuosiluku mahtaa tarkoittaa, onko teelehdet kenties kerätty jo silloin. Kenties jonain päivänä oikeasti opiskelen asiaa itsekseni vähän lisää, jonka jälkeen minun ei tarvitse enää arvailla. Teekakussa on teen sisällä lappu, käsittääkseni kyse on jonkinlaisesta aitoustodistuksesta. Vaikka minua kyllä ihmetyttää mitä se todistaa, sillä ihan hyvin mihin tahansa teehen voisi sujauttaa lapun mukaan. Mielenkiinnosta yritin irrottaa lapun heti. Teekakku on kuitenkin niin kova, että joutuisin hajottamaan sitä vähän enemmänkin, että saisin lapun ehjänä irti. Jätin sen siis toistaiseksi vielä paikoilleen.

Teekakku on väriltään ruskean eri sävyjä. Kakku tuoksuu oikeastaan yllättävän hyvältä. Aiemmin kokeilemani puerhit ovat aina olleet runsaasti multaisen ja maanläheisen tuoksuisia, mutta tämä ei ole. Tuoksu on yllättävänkin raikas ja lehtevä, vain pieni aavistus maanläheisyyttä. Tuoksu ei ole kovin voimakas, minkä epäilen johtuvan siitä, että kakku on puristettu todella tiiviiksi. Kakku on nimittäin kova, todella kova. Minulla ei ole tähän tarkoitukseen tarkoitettua työvälinettä, joten käytin tavallista veistä. Olin ajatellut, että siitä lohkeaisi helposti palasia, mutta sen sijaan jouduin tekemään ihan kunnolla töitä, jotta sain veitsen kanssa otettua tarpeeksi teetä irti. Kakku pysyi muuten ihan ehjänä, eikä lohjennut yhtään.


Minulle on tullut tavaksi, että ensimmäinen haudutus kakusta lohkaistua puerhia on lyhyempi ja kaadan teen pois. Minusta ensimmäinen haudutus ei vain yleensä ole ollut niin hyvä. Tein tälläkin kertaa niin, mutta en tiedä oliko se järkevää, sillä haudutettu tee oli ainakin väriltään ihan hyvä jo ensimmäisellä kerralla. Joka tapauksessa. Kakusta irrottamani teelehdet näyttivät ihan moskalta, eivätkä ne haudutuksen jälkeen näyttäneet yhtään sen houkuttelevammalta. Haudutettuna tee on kaunis, kirkas, tumman punaruskea. Tuoksu ei ole kovin voimakas, jonkin verran maanläheinen, mutta ei kuitenkaan multainen. Tuoksussa on myös vähän makeutta ja aivan kuin aavistus kukkaisuutta.

Maku on yllättävän hyvä, ei ollenkaan multainen, vaikkakin vähän maanläheinen. Hiukan makea ja jopa raikas. Maku on todella pehmeä ja melkein miellyttävä. Maanläheisyys tuntuu kielen päällä ja jää siihen pyörimään jälkimakuna, olematta kuitenkaan epämiellyttävä.

Olen todella positiivisesti yllättynyt tästä teestä. Vaikkei tämä ollut kallis puerh, on tämäkin jo selvästi eri kategoriaa, kuin niin monet aiemmin juomani puerhit. Nyt voin jo kuvitella, että hienoimmat puerhit oikeasti voivat maistua todella hyvälle! Ehkä jonain päivänä raaskin sellaisen kalliimman herkun ostaa.


Yunnan Colourful Phoenix Tuocha 2008
shu puerh
Alkuperä: Yunnan, Kiina

Ostopaikka: teekauppa.fi
Arvosana (1-5): 4+
Ostaisinko uudelleen: voisin juoda tätä enemmänkin, mutta todennäköisesti tulen ostamaan kokeilumielessä kuitenkin erilaisia teekakkuja

4 kommenttia:

 1. Tätä oli kiinnostava lukea! Teekaupan/Chayan omistaja tietää pu-erista tosi paljon ja se on hänen lempiteensä, joten en usko, että hän mitään täysin kuraa huolisi valikoimiinsa :) Itse olen sitä mieltä, että kohtuuhinnalla voi saada todella hyvää teetä, eli ei tartte olla huippukallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mielenkiintoista tietää! Ehkäpä uskallan sieltä tilata siis puerhia toistekin. :)

   Poista
 2. Suosittelen kokeilemaan seuraavaksi sheng puerhia. 2000-luvun alun teet alkavat nyt olemaan sopivasti vähän ikääntyneitä. Ostaisin 2004 kakun tai vanhempia. Saattaa joutua tilaamaan ulkomailta, mutta kun näitä hieman ikääntyneitä shengejä kerran maistaa, paluuta entiseen ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Kiinasta olenkin näitä katsellut useamman kerran, mutta en ole vielä rohjennut tilata, kun olen ollut vähän epävarma mikä voisi olla mieleeni. :)

   Poista