sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Oolongia Taiwanista

Kesä kului tavisteen ja yhdistystoiminnan parissa. Useasti olen ajatellut bloggaamista, mutta jotenkaan en ole löytänyt aikaa ja inspiraatiota. Syksyn tullen tekee mieli taas istua sohvan nurkkaan kännykkä kädessä ja hörpätä kupillinen kuumaa kaikessa rauhassa. Minulta on jäänyt useampi tee kirjoittamatta. Olen näistä säästellyt viimeisiä annoksia ja tänään vihdoin pääsin yhteen sellaiseen käsiksi. Valitettavasti tietysti kaapissa maannut purkipohja ei ehkä edusta teetä enää parhaimmillaan. Ehkä osa aromista on jo menetetty, ehkä purkissa on jäljellä enää epätasaisia jämiä teelehdistä. Joka tapauksessa, olen näitä säästellyt, jotta pääsisin näistä vielä kirjoittamaan. Ja nyt vihdoin teen sen.

Ensimmäisenä käsittelyyni pääsi Hong Shui Oolong, joka on melko fermentoitunut tee Taiwanista, Nantoun provinssin lounaisosista. Teelehtien sanotaan olevan tasaisesti rullattuja, väriltään tumman vihreästä vaalean ruskeaan ja haudukkeen olevan kullankeltainen. Mausta sanotaan, että sitä dominoi kaakaopapu ja että siinä on myös häivähdys hasselpähkinää ja niittyhunajan mietoa makeutta.

Valitettavasti ennakkoasenteeni ei ole paras mahdollinen, sillä vaikka Taiwanista varmasti tulee paljon hyvää teetä, niin pienessä mielessäni aina ajattelen kiinalaisen teen olevan parasta ja suhtaudun epäillen muualta tulevaan teehen. Osaksi olen ostanut eri maista tulevaa teetä juuri siitä syystä - jotta pääsisin eroon ennakkoasenteistani.

Tässä teessä teelehdet ovat melko ruskeita ja mielestäni jonkin verran epätasaisesti käärittyjä. Teelehtien tuoksu ei ole hirveän voimakas, selvästi tumman oolongin tuoksuinen ja hiukan makea, kaakaopapu tuoksuu selvästi. Lehdet aukeavat kunnolla vasta toisella haudutuksella. Auenneet lehdet ovat epätasaisia, isoja ja pieniä, ehjiä ja rikkinäisiä, varren osia, vihreää ja ruskeaa. 


Haudutettuna tee on kaunis, kirkas kullankeltainen. Tuoksu on teelehtien tapainen, ei kovin voimakas ja hyvin selkeä tumma oolong, aavistuksen makea. Pidän todella siitä, että tuoksu ja maku kulkevat käsi kädessä. Tässäkin teessä tuoksu luo jo selkeän odotuksen teen mausta ja tee maistuu pitkälti juuri siltä. Maku on oikeastaan hyvin tavanomainen tumma oolong, jossa on hieman makeutta. Maku on pehmeä, melko täyteläinen ja miellyttävä, tätä voisi juoda useammankin kupillisen ja tämä kyllä hyvin toimiikin useammalla haudutuksella. Voisin hyvin juoda tätä useamminkin ruoan jälkeen - jostain syystä tämä tuntuu minusta juuri sopivalta ruoansulatusteeltä. Tämä tuo mieleeni jonkin Formosa Oolongin, jota join joskus kauan sitten.


Hong Shui Oolong
maustamaton oolong
Alkuperä: Taiwan

Ostopaikka: Mandragora
Arvosana (1-5): 4-
Ostaisinko uudelleen: vaikea sanoa, en välttämättä ostaisi, mutta jos minulla tätä olisi, joisin mielelläni


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti