keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Tie Guan Yin - oolongklassikko

Legendaarinen Tie Guan Yin, varsinainen klassikko. Olen saanut lyhyen teehifistin urani aikana maistaa Tie Guan Yiniä laidasta laitaan: huippuhyvää ja ihan hyvää. Muistan myös kirjoittaneeni tästä joskus ennenkin, aikaa sitten. Silloin tee oli ihan hyvää. Kun jälleen eteeni sattui erä parempaa Tie Guan Yiniä, päätin kirjoittaa uudelleen. Mainittakoon jälleen kerran, että en tiedä mikä olisi tälle teelle se oikea kirjotusasu. Olen nähnyt useampaakin versiota, kuten Tie Guanyin, Tieguanyin, Tie Kuan Yin. Ja minua ehkä vähän ärsyttää se, etten tiedä mikä on oikein.

Kun nyt pikkuhiljaa alan jo teestä jotain ymmärtää, alan entistä enemmän kaivata teepaketteihin lisää tietoa teestä. Haluan tietää tarkemmin mistä teeni on poimittu ja koska, minua kiinnostaa entistä enemmän teeni laatu ja alkuperä. Olen lukenut nyt hieman myös Kiinalaista Teekirjaa (Pekka Nihtinen), jossa kerrotaan, että Tie Guan Yin tarkoittaa pensaslajiketta sekä sen lehdistä valmistettua oolongia. Kyseistä teetä valmistetaan montaa laatua: Wuyi-vuorilla, Taiwanissa ja Etelä-Fujianin Anxissa, josta parhaat teet ovat viime vuosina tulleet. Kirjassa kerrotaan tietysti myös legendaa teen synnystä, sekä että kysyntä ylittää tarjonnan. Hyvästä Tie Guan Yinistä saakin siis pulittaa hyvän hinnan. Tee valmistetaan suurikokoisista lehdistä, jopa 7-8 senttiä pitkistä, jotka on rullattu pieniksi, tiukoiksi palloiksi ja jotka ovat tummanvihreitä ja painavia. Tee on 30-40% hapetettu. Korkealaatuinen tee kestää hyvin jopa seitsemän haudutusta. 

Kuten sanoin, olen saanut aiemmin tosi hyvää ja vähemmän hyvää Tie Guan Yiniä. Tällä kertaa kokemukseni sijoittuu ilokseni paremmalle puolelle. Teeni on Qingxiang Tie Guan Yin. Mielenkiinnosta etsin netistä mitä Qingxiang tarkoittaa ja jos oikein ymmärsin, niin teeni on lähtöisin Anxista, Fujianista ja Qingxian tarkoittaa teen olevan kevyempi ja vain 20-30% hapetettu.

Tässä teessä teelehdet ovat vihreitä ja tumman vihreitä, todella tiiviitä ja myös painavan oloisia. Tuoksu on ihana! Kukkainen, etenkin vienosti orkideaa, myös melko raikas. Jo teelehtien perusteella tiedän, että pidän tästä varmasti. Vasta toisella haudutuksella tee tuntuu puhkeavan kukkaan. Väriltään tee on melko vaalean keltainen, ehkä vähän vaatimattoman värinen. Tuoksu on kuitenkin teelehtien tavoin ihana ja runsaasti kukkainen, makea, pehmeä ja kutsuva. Jo ensi siemaukselta tee tuo veden kielelle. Toisaalta tämä on mieto, pehmeä ja kermainen, toisaalta taas voimakkaasti hunajainen, kukkainen ja ihanan vahvan oolongin makuinen. On ihanaa, kun teen mausta voi löytää erilaisia sävyjä. Mikä mielenkiintoisinta, tee muuttuu joka haudutuksella. Välillä maistuu enemmän kukkaisuus, välillä makeus, välillä maku on pehmeämpi ja välillä vahvempi. Tuntuukin hölmöltä kirjoittaa miltä tämä mielestäni maistuu, kun tätä kirjoitusta viimeistellessäni maistelen jo eri haudutusta, jota kuvailisinkin ehkä hieman toisin. En voi siis muuta, kuin kehottaa kokeilemaan itse. Toisaalta mietin, mahtaako tämä tee olla oikeasti laadukasta, kaikkien kehujen arvoista. Ehkä makuhermoni eivät sittenkään vielä tunnista huipputeetä ja ihan hyvää teetä toisistaan. Ja oikeastaan myös aiemmin juomani huonompilaatuinen Tie Guan Yin on maistunut minusta ihan kelvolliselle. No, niin tai näin, tärkeintä tietysti on, että itse tykkään juomastani teestä! :)Qingxiang Tie Guan Yin
oolong
alkuperä: Fujian, Kiina

Ostopaikka: teekauppa.fi
Arvosana (1-5): 5-
Ostaisinko uudelleen: kyllä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti