sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Huang Jing - mustaa teetä ja hämmennystä nimien alkuperästä

Ostin jo jonkin aikaa sitten Thehuoneelta teetä ja näistä oli enää jäljellä kahdesta mustasta teestä yhdet annokset. Molemmat ovat sellaisia, joita olen juonut silloin, kun olen halunnut hyvää teetä. En kuitenkaan ole osannut päättää kummasta pidän enemmän. Niinpä otin viimeiset näistä teelaaduista rinnakkain ja vertailin näitä. Erillään juotuna nämä ovat olleet hyvin samantyylisiä, mutta näin rinnakkain maisteltuna näissä on myös selviä eroja.

Huang Jing Maofeng on yunnanilainen tee. Teelehdet ovat pitkulaisia ja joukossa on runsaasti kultaisia silmuja, lehdet tuoksuvat oikein miellyttävältä ja pehmeältä, tuoksu on kuitenkin miedohko. Kaiken kaikkiaan teelehdistä saan vaikutelman melko hyvästä teestä. Haudutusohjeeksi on annettu 97 astetta ja 3-4 minuuttia. Haudutettuna tee on väriltään kullanhohtoisen ruskea. Tee tuoksuu todella hyvälle ja pehmeälle, juuri sellaiselle laadukkaalle mustalle teelle, jota mielelläni nautin vaikka päivittäin. Ja maku on myös juuri sellainen, josta pidän! Pehmeä, täyteläinen ja makeahko, jälkimaku on yllättävänkin raikas. Tämä todella tuo veden kielelle.

Huan Jing Pi Lo Chun on Jiangsusta ja tämän kerrotaan olevan harvinaisuus, sillä tämä on vihreänä teenä tunnettu Pi Lo Chun hapetettuna. Teelehdet ovat kierrettyjä ja joukossa on jonkin verran kultaisia lehtiä. Lehtien tuoksu on todella hyvä; makea, kukkainenkin, pehmeä ja täyteläinen. Haudutettuna tee on väriltään punertavan ruskea. Vaikka tämän teen haudutusajaksi on ohjeistettu 90 astetta ja 2-3 minuuttia, on tämä silti väriltään hiukan tummempi, kuin hiukan pidempään haudutettu Maofeng. Juoman tuoksu on pehmeä, edustaa Maofengin tapaan juuri sellaista hyvää mustaa teetä, josta pidän. Tässä on kuitenkin paksumpi ja täyteläisempi tuoksu, oikeastaan jonkin verran maanläheinenkin. Maultaan tämä on huomattavasti maanläheisempi; paksu ja täyteläinen, pehmeä, jälkimaussa on samaa kukkaisuutta, kuin tuoksussakin. Myös tämä tee tuo kyllä veden kielelle.

Vasemmalla Huang Jing Maofeng ja oikealla Huang Jing Pi Lo Chun

Nämä ovat molemmat todella hyviä, tykkään! Voisin näillä kumpaa tahansa juoda päivittäin. Näitä voi hyvin hauduttaa molempia enemmän kuin kerran. Kolmannella haudutuksella molemmissa alkaa aromi selvästi vähetä, mutta hyvää teetä sain vielä kolmannellakin kerralla. Hetken mietin olisivatko molemmat teet arvosana-asteikollani vitosen arvoisia, kumman vain voisin nostaa suosikikseni. Näistä maistellessani vaihdoin vähän väliä mielipidettä kummasta pitäisin enemmän. Enkä osaa päättää!

Mielenkiintoista on se, että molemmat teet ovat nimeltään Huang Jing, vaikka toinen on Yunnanista ja toinen Jiangsusta. Usein ajattelen teen nimen liittyvän kasvupaikkaan, mutta selvästikään asia ei ole aivan niin yksinkertaista. Ajattelinkin tällä kertaa tehdä hieman taustatyötä ja selvittää nimien taustaa. Toivoin pääseväni helpolla ja löytäväni listan, joka selventäisi kiinalaisten teelaatujen nimiä. Pikaisella googlauksella en kuitenkaan löytänyt oikeastaan mitään. Sitten selailin Kiinalaista Teekirjaa (kirj. Pekka Nihtinen) ja löysin sentään jotain teen nimiin liittyvää. Kirja kertoo, että nimeämisperusteet voivat olla hyvin vaihtelevia. Toiset nimet kertovat teen kasvupaikasta, kuten maakunnasta, kaupungista tai vuoresta. Nimi saattaa kertoa myös pensaslajikkeesta tai teelehtien valmistustavasta. Toiset teennimet taas kuvaavat teelehtien ulkonäköä ja jotkut ovat saaneet nimensä legendan tai historiallisen tapahtuman mukaan. Ihannetapauksissa nimi siis todella kertoo kasvupaikan, pensaslajikkeen ja valmistustavan, ei kuitenkaan läheskään aina. Jotta nimiasia olisi vielä vähän hankalampi, antaa kirja hieman kritiikkiä teen maahantuojille, joille on kuulemma usein taipumus keksiä teelaaduille omia nimiä ja jättää mainitsematta laatuluokka ja joskus myös maakunta. Nimiasiaan voin siis todeta, että en tästä tullut juurikaan viisaammaksi, enkä edelleenkään tiedä mitä Huang Jing tarkoittaa, vaikka sitä lähdin alunperin selvittämään.


Huang Jing Maofeng
musta tee
Alkuperä: Yunnan

Ostopaikka: Thehuoneen verkkokauppa
Arvosana (1-5): 5-
Ostaisinko uudelleen: kyllä


Huang Jing Pi Lo Chun
musta tee
Alkuperä: Jiangsu

Ostopaikka: Thehuoneen verkkokauppa
Arvosana (1-5): 5-
Ostaisinko uudelleen: kyllä

2 kommenttia:

  1. Hohoo, kuulostaapa hyviltä. Huang Jing tarkoittaa 'kultaista' mikä viittaa nuppulehtien kullanvärisiin karvoihin eikä niinkään kasvupaikkaan. Kokeile muuten joskus Teepolun mustia teitä. Oikein makoisia ja kelpo hintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivoinkin, että joku lukija tietäisi mitä Huang Jing tarkoittaa. :) Katsoinkin itse asiassa juuri viime viikolla, että Teepolulla on nykyään hyvän näköinen verkkokauppa ja että pitäisi tilata kerrankin sieltä. Olenkin kuullut kyseisestä paikasta pelkkää hyvää.

      Poista