maanantai 28. maaliskuuta 2016

Ihan oikeaa chaita?

Mieheni kysäisi minulta muutamia päiviä sitten olisiko minulla mitään teetä, joka kuuluisi juoda maidon kanssa. Tämä vasta oli outo kysymys, sillä meistä kumpikaan ei koskaan käytä maitoa teessä. Jouduinkin oikein miettimään asiaa ja lopulta keksin yhden sellaisen teen! Nimittäin lahjaksi saatu YogiTean Classic Chai on avaamattomana odottanut jo pidemmän aikaa, että minulla olisi mielenkiintoa perehtyä sen valmistukseen. Nyt siis kaivoin kyseisen chain esiin. Luimme ohjeet ja kävimme tuumasta toimeen.

Teetähän tämä ei sisällä ollenkaan, vaan ainesosat ovat kaneli 55%, kardemumma, inkivääri, mausteneilikka ja mustapippuri. Tämä chai valmistetaan laittamalla 1-1,5 teelusikallista teetä litraan kiehunutta vettä ja annetaan kiehua hiljalleen 15-20 minuuttia. Sen jälkeen chai siivilöidään, lisätään lämmintä maitoa ja makeutusta maun mukaan.

Tämä tee on jo ulkonäöltään poikkeava siitä, mihin olen tottunut. Ainesosat ovat selkeinä, melko tasakokoisina paloina. Tuoksussa tuntuvat selvästi inkivääri ja kaneli, tuoksu on ihanan raikas ja mausteinen. Kanelista ja kardemummasta huolimatta tämä ei mielestäni ole juurikaan jouluinen. Tuntuu erikoiselta mitata litraan vettä vain reilu teelusikallinen teetä, mutta toisaalta poikkeaahan tämä muutenkin tavanomaisesta teenvalmistuksestani huomattavasti. Ensimmäisellä kerralla luimme mieheni kanssa ohjeet huolimattomasti ja laitoimme chain tekeytymään pöydälle teekannuun. Samalla mietimme, että tässä on nyt jotain pielessä. No, eihän mausteista irronnut kunnolla makua, joten otimme uuden kierroksen lukemalla ohjeet kunnolla ja laittamalla chain kattilaan porisemaan.

Keittiöön tulvi runsas kanelinen ja mausteinen tuoksu, kun chai hiljaa pöhisi kattilassa 20 minuuttia. Vaikka kaadoin chain teesiivilän läpi, tuli mukiin jonkin verran putua. Putu oli kuitenkin niin pientä pölyä, että siitä oli lähinnä ulkonäöllistä haittaa. Juoma on väriltään vähän likaisen punaista. Chai tuoksuu voimakkaasti kaneliselta ja mausteiselta. Vaikka tätä ei kuulu juoda paljaaltaan, en malttanut tietenkään olla maistamatta. Ja voin sanoa, että ei välttämättä kannata maistaa ilman lisukkeita. Paljaaltaan maku on nimittäin paitsi voimakkaasti kanelinen ja inkiväärinen, myös todella pistävä ja suorastaan epämiellyttävä. Maku muuttuukin huomattavasti edukseen, kun mukiin lisää lämmintä maitoa, omaan mukiini laitoin lähes puolet maitoa. Sen jälkeen tämä maistuukin mielestäni voimakkaasti maustetulta lämpimältä maidolta, joka on väriltään kivan vaaleanpunaista. Makua onkin hankala kuvailla. Ainoa mieleeni tuleva kuvailu on lämmintä maitoa, jossa on mausteita. Kuvailuhankaluuksia saattavat kyllä aiheuttaa omat ennakkoluuloni, sillä mielessäni ajattelen tämän vain juuri siksi, lämpimäksi maustetuksi maidoksi. Hiljaa mielessäni mietinkin miksi vaivautuisin valmistamaan chaita, kun yhtä hyvin voisin tehdä lämmintä kaakaota. :D

Ei tämä varsinaisesti huonoa ole, mutta ei kyllä mikään uusi suosikkinikaan. Mieheni ehdotti, että tähän voisi sopia, jos kattilaan heittäisi vaniljatangon mukaan antamaan makua, se kuulosti aika sopivalta ehdotukselta. Jälkeen päin mietin, että tämä chai todennäköisesti maistuisi paremmalta, jos siihen lisäisi makeutta oikein reilusti. Tein siis sen virheen, etten laittanut mitään makeutusta, kun en sellaista normaalistikaan käytä. En osannut nähdä makeutusta tarpeellisena, vaikka ohjeet siihen kehottivatkin. Vaan enhän minä normaalisti juokaan tällaista juomaa, saati lisää teeheni maitoa. Mukava uusi kokemus, mutta perinteisen teen ystävänä en osaa ollenkaan nähdä tämän hienoutta. Uskon, että hyvälle chaille on aikansa ja paikkansa, minä vain en satu olemaan oikeaa kohdeyleisöä chaille.


Classic Chai
chai

Valmistaja: YogiTea
Arvosana (1-5): 2
Ostaisinko itse: en2 kommenttia:

  1. Entäs jos sekoittaisi lopuksi mustaa teetä mukaan ja joisi teenä maidon kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen ajatus! En tullut itse edes ajatelleeksi tällaista vaihtoehtoa. Pistetään harkintaan. :)

      Poista