sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Jouluteevertailua

Minulla on ollut edellisinäkin jouluina suunnitelmana maistella useampaa jouluteetä ja vertailla, mistä pidän eniten. Nyt olen muutaman jouluteen ja talviteen saanut lahjaksi ja muutaman ostin itse. Mielessä on käynyt ostaisinko vielä useampia, mutta rehellisyyden nimissä kovin monet näistä eivät oikein ole olleet makuuni, enkä halua täyttää teelaatikkoani enempää sellaisella teellä, jota en välttämättä halua juoda. Näistä teelaaduista kaksi on vihreitä ja neljä mustia. Tässä pieni raapaisu näistä jokaisesta.


Olen käynyt silloin tällöin rekossa ostoksilla. Siellä oli nyt joulunaikaan eräällä hunajatuottajalla lahjapaketteja, joissa oli teetä ja hunajaa. Mielenkiinnosta ostin yhden sellaisen paketin. Tämä tee on Hehkuva Talvitee, jonka on valmistanut Forsman. Tee on karpalon ja kinuskin makuinen musta tee. Kuvauksesta käy ilmi, että tässä on joukossa myös valkoista teetä, muuten aineksia ei ole pakkauksessa eritelty. Ulkonäöltään teelehdet ovat ihan perusmustaa, joukossa on lisäksi ihan vähän valkoista teetä ja jotain sinistä, joka tuo mieleeni ruiskaunokin. Hieman mietityttää valkoisen ja mustan teen sekoittaminen, näitä kun on tottunut hauduttamaan aivan eri lämpötiloissa. Teelehtien tuoksu on ihanan makea ja marjainen, en ehkä arvaisi karpaloksi ja kinuskiksi, mutta nyt kun tiedän niin tuoksu on kyllä hyvin niitä kuvaava. Juoman väri on todella tummanruskea ja punertava. Juoman tuoksu on todella paksu, hieman makea ja kinuskinen. Teelehtien ja juoman tuoksut vastaavat molemmat melko hyvin paketin kuvailua. Teen maku on pehmeä, syvä ja paksu. Ei kuitenkaan aivan niin hyvä, kuin mitä teelehdet lupailivat. Maku ja juoman tuoksu vastaavat kuitenkin hyvin toisiaan. Maussa on hiukan makeutta ja jälkimaussa karpaloa. Tämä on ihan hyvä perusmusta vierasvaratee. Teen nimi kertoo tämän olevan talvitee, mutta ei tämä ihan hirveän jouluinen ainakaan ole. Talviteestä tämä kyllä käy, eikä tämä ole ollenkaan huono. Hauduttaa tämä kyllä kannattaa aika maltillisesti.

Pukin pusu on Forsmanin musta tee, joka on maustettu kirsikalla, rypäleillä, valkosuklaalla ja appelsiinin kuoripaloilla. Teelehdet ovat ulkonäöltään tavanomaista maustettua mustaa. Makuaineita lehtien joukossa näkyy vähän isoja paloja. Teelehdet tuoksuvat aika hyvältä, makealta ja rypäleiltä. Tosi kiva tuoksu, ei lainkaan liian voimakas. Juoma on väriltään melko voimakkaan punertava. Juoman tuoksu on pehmeä ja täyteläinen, hieman kirsikkaa ja aivan kuin kermaisuutta, johtuu ehkä valkosuklaasta. Maku on kivan pehmeä ja täyteläinen. En oikein osaa eritellä tästä makuja sen enempää, tämä on enemmän sellaista perushyvää tavanomaista mustaa, ihan kivan maukas vierasvaratee. Kovin jouluinen tämä tee ei kuitenkaan ole. 

Joulun tähti on vihreää teetä maustettuna kanelilla, omenalla, mantelilla, vaniljalla ja aromeilla. Muistan, että minulla on ollut tätä Mokkamestareiden teetä vuosi sitten, eikä tämä silloin herättänyt suuria tunteita. Nyt sain tätä taas lahjaksi, joten on hyvä antaa tälle uusi mahdollisuus. Teelehtien tuoksu on voimakas, makean purkkamainen, vähän mausteinenkin. Teelehdet ovat positiivinen yllätys, ne ovat nimittäin melko isoja ja ehjiä! Myös makuaineita on nähtävillä selvästi isoina paloina. Ehkä tästä aavistuksen jouluisuuttakin löytää. Juoman väri on kirkas, ruskeankeltainen, keskivahva väri. Juoman tuoksu ei houkuttele, vaan on hieman tunkkainen. Tuoksu on hieman omenainen ja kanelinen, kuitenkin aika mieto ja mitäänsanomaton. Maku on aika samanlainen, omenainen ja kanelinen, pehmeä ja kevyt, hiukan mausteinenkin, kuitenkin aika vaatimaton. Ei tämä oikein joulun tuntua tuo.

Hehkuva talvitee, Pukin pusu, Joulun tähti
Christmas tea, Piparinnakertajan tee, Winter tea

Christmas tea on Robert Pauligin musta tee, joka on maustettu appelsiinin kuoripaloilla, kanelilla, neilikalla, appelsiiniöljyllä ja -aromilla. En muista juoneeni ennen Pauligin teetä, miellänkin sen enemmän kahvimerkiksi. Teelle on kerrottu melko pitkä haudutusaika, 5 minuuttia. Pitkään haudutettu musta tee kuitenkin epäilyttää minua, joten en hauduta ihan niin kauaa. Teelehtien tuoksu on todella voimakas, makean appelsiininen, mausteinen ja jokseenkin jouluinen. Ulkonäöltään tee on aika tavanomainen, makuaineita kyllä on kerrankin runsaasti. Haudutettuna tee on väriltään todella tumma, punertavan ruskea. Juoman tuoksu on miellyttävä ja pehmeä, kuitenkin hyvin erilainen kuin teelehdissä. Tuoksu on hiukan appelsiininen, jonkin verran kanelinen, aivan kuin vähän paahteinen. Maku on hyvin samankaltainen juoman tuoksun kanssa: kanelinen, vähän mausteinen, appelsiininen ja melko täyteläinen. Tässä teessä on jonkin verran myös jouluisuutta!

Eräiltä messuilta ostin Piparinnakertajan teen, joka on Ceylon-teetä maustettuna omena- ja kaneliöljyllä sekä appelsiinin kuoripaloilla. Teen markkinoija on Enkelin Eväspussi, valmistaja on Forsman. Lehtien ulkonäkö on tavanomainen ja joukossa näkyy vähän kuoripaloja. Teelehtien tuoksu on voimakas, hedelmäinen ja appelsiininen. Jotenkin tuoksu on mielestäni hieman piparinen, mutta en tiedä onko se vain mielleyhtymä teen nimestä. Haudutettuna tee on väriltään tavanomainen, hieman punertavan ruskea. Juoma tuoksuu samalta, kuin teelehdet, oikeastaan tuoksu on hieman jouluinenkin, hedelmäinen ja omenainen, hiukan makeakin. Tuoksujen perusteella tämän voisi hyvinkin kuvitella sopivan piparien kanssa nautittavaksi. Maku on melko pehmeä, taustalla on kuitenkin voimakkaampi aromi. Maultaan tämä on aika tavanomainen maustettu musta tee, jälkimaussa on vähän hedelmäisyyttä ja omenaa. Jos tykkää käyttää teessä makeutusta, se sopii tähän teehen. Tai sitten voisi syödä vaikka niitä pipareita samalla, vähän makeutta tämä tee mielestäni kaipaa seurakseen. Itse tee ei ole hirveän jouluinen, mutta sopii hyvin vierasvarateeksi tai jouluherkkujen kanssa nautittavaksi.

Winter tea on vihreä tee maustettuna kohokkikasvilla, kanelilla ja luontaisilla aromeilla. Tee on Ortus-merkkinen, joka on minulle aivan uusi tuttavuus. Joskus muistan jossain törmänneeni Ortukseen, mutta en muista moista koskaan juoneeni. Kiva siis maistaa eri merkkiä. Teelehtien tuoksu on yllättävän raikas, mieto ja pehmeä, vähän vaatimaton. Lehdet ovat rikottuja ja eri kokoisia. Haudutetun teen tuoksu on pehmeä ja hieman mausteinen, vähän ehkä jouluinenkin. Väri on keskivahva keltainen ja kirkas. Maku on melko tavanomainen maustettu vihreä, pehmeä ja mieto. Tämä on ihan hyvä perustee, jota voisi vieraillekin tarjota. Tämä tee sopii hyvin makean kanssa juotavaksi. Kaiken kaikkiaan tämä ei ole kovin jouluinen, mutta nimensä mukaisesti sopii ehkä talviteeksi.

Näistä teelaaduista en välttämättä ostaisi mitään uudelleen, mieluiten kuitenkin Hehkuvaa Talviteetä, joka onkin tämän vertailun parasta antia! Toisena tulee selvästi Christmas tea. Muista en niin välittänyt. Hyvän jouluteen etsintä jatkunee siis vuoden päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti