lauantai 29. elokuuta 2015

Korealaista oolongia

Oolongit ovat minulle välimallitee. Jos minulla ei ole mustaa teetä, oolong paikkaa. Jos ei löydy hyvää vihreää, oolong kelpaa. Jos ei laatikosta löydy mitään hyvää teetä, oolong on silloinkin paikallaan. Oolong kelpaa tilanteessa kuin tilanteessa, myös vieraille. Ajattelen, että parhaat teet ja siten myös parhaan oolongit tulevat Kiinasta. Paitsi oolongia saa hyvää kyllä myös Taiwanista. Oolongien valikoima tuntuu kuitenkin teekaupoissa olevan muita laatuja vähäisempi ja kun viimeksi tein tilasin Thehuoneelta, en oikein löytänyt itselleni mieluista oolongia. Päädyin kokeilemaan korealaista oolongia.

Korea Oolong on luomuteetä Jejun saarelta. Tee on poimittu toukokuun ensimmäisillä viikoilla ja maun sanotaan olevan pehmeä ja makeahkon paahteinen. Alkukesästä pääsin maistamaan muutamaa aivan tuoretta uuden sadon vihreää teetä, joten nyt kun tämän oolongin kerrotaan olevan toukokuun alusta, aloin miettiä miltäköhän vuodelta tämä tee on, sellaista kun kovin harvoin kerrotaan yhtään missään. No, ehkä sitä ei kannata pohtia sen enempää, teehän voi ihan hyvin olla tältä vuodelta tai sitten vaikka kymmenen vuotta vanhaa. Todennäköisesti ei nyt ihan niin vanhaa kuitenkaan.

Teelehdet ovat pääasiassa tumman ruskeita, osa kokonaisia ja osa hajonneita. Tuoksussa on jonkin verran paahteisuutta, mutta vaikka tuoksu on melko voimakas, minun tekee kuitenkin mieli kutsua sitä vaatimattomaksi. Makuhermojani tuoksu ei juuri kutkuta. Juoma on väriltään voimakkaan keltainen, tuoksu on teelehtien tapaan vähän vaatimaton, mutta ihan miellyttävä ja pehmeä kuitenkin.

Tässä teessä parasta on maku. Maku on pehmeä ja aavistuksen makea, oikein miellyttävä juoda. Maku on kuitenkin erilainen, kuin mitä oolongilta odottaisin, alue-erot siis nyt todella näkyvät ja maistuvat. Tämä tee on aivan kuin paahteisen kitkerä, olematta kuitenkaan oikeasti kitkerä. Voimakkainta tässä on jälkimaku, jossa paahteisuutta maistuu eniten. Oolongeja olen tottunut hauduttamaan useamman kerran ja niin tämäkin toimi useammalla haudutuksella. Tämä on ihan mukiin menevä tee, mutta ei kuitenkaan saa vakipaikkaa teelaatikossani. Eikä tämä saanut päätäni kääntymään, edelleen vannon kiinalaisen teen nimeen.


Korea Oolong
oolong
Alkuperä: Jeju, Korea

Ostopaikka: Thehuone
Arvosana (1-5): 4-
Ostaisinko uudelleen: En

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti