lauantai 13. kesäkuuta 2015

Chocolate Puerh tea bar

En ollut eläessäni törmännyt hyvään puerhiin. Vai mitenkäs se puerh muuten pitäisi oikeastaan tavata... Itsekin taidan vaihdella miten kirjoitan puerh. Kyseessä ei kuitenkaan todellakaan ole mikään suosikkiteeni. Tiedän kyllä, että puerheissa ja niiden valmistustavoissa on eroja, mutta en oikein ole niihin perehtynyt. Ehkä pitäisi. Toisaalta teekakut kuitenkin kiinnostavat minua ja olen miettinyt millaisia ostaisin. Ehkä se on se muista teelaaduista poikkeava muoto ja valmistustapa, joka puerhissa kiehtoo. Olikin suorastaan jännittävää avata Teasenziltä saamani puerh-levy. Sain jopa otettua valokuvia.

Chocolate Puerh tea bar on nimensä mukaisesti puristettu suklaalevyn muotoon. Tämä tee on kerätty keväällä 2008 Yunnanissa. Tuntuu jotenkin hassulta, että puerhissa juodaan vanhaa teetä. Muissa teelaaduissa kun se tuoreus on enemmän laadun tae. Teasenzin sivuilla teen kerrotaan olevan maultaan täyteläinen ja siinä on häivähdys suklaata ja mallasta. Tämän sanotaan olevan hyvä ruoansulatustee. Sivuilla myös kerrotaan, että tee on täysin fermentoitunut viidessä vuodessa, jonka jälkeen tee muuttuu enää vain vähän. En tiedä onko tässä kyse nimenomaan tämän tyylisestä puerhista vai puerhista yleensä. Ehkä minun tosiaan pitäisi perehtyä asiaan tarkemmin.

Pakkaus on tyylikäs. Pahvin sisällä tee on alkuperäispaperissaan sinetöitynä. Paperissa lukee Puer Cha Qiao Ke Li Zhuan, minua vähän kiinnostaa mitä se tarkoittaa, mutta olisiko kyse ehkä teen paikallisesta nimestä. Oletin teelevyn olevan kovaa, mutta siitä olikin helppo taittaa palanen. Haudutus meni heti vähän mönkään. Menin ja laitoin yhden palan teetä mukia kohden, vaikka ohjeen mukaan laitettaisiin yksi pala puolen litran teekannuun. No, ei ensimmäinen kokeilu silti huono ollut, tee oli vain ilmeisen vahvaa. Ensimmäisellä haudutuksella tee oli väriltään upea tumman punainen. Toisella haudutuksella tee oli aivan mustaa, melkein yhtä mustaa, kuin isännän kahvi.


Toisen palan kohdalla laitoin määrät vähän tarkemmin kohdilleen ja laitoin vain puolikkaan palan, kun haudutin teen suoraan mukiin. Teekokemus oli hyvin samanlainen, kuin ensimmäiselläkin kerralla. Nyt tee tietysti ei vain ollut ihan niin voimakasta, kun käytin teetä vähemmän. Ensimmäisellä haudutuksella teen väri on vaaleahko ruskea ja maku vähän vaatimattomampi. Siksi kuvailen mieluummin vasta toisen haudutuksen tuoman teekokemuksen.

Toisella haudutuksella tee on kaikin tavoin voimakkaampi. Väri on paljon tummempi ja syvempi punaisen ruskea. Tuntuu, että käytetty teepala vasta toisella haudutuksella aukeaa kunnolla. Maku on voimakkaampi ja syvempi. Vasta toisella haudutuksella teestä alkaa saada enemmän irti. Teen tuoksu on maanläheinen, maltainen, vähän viljainen ja vähän multainen. Puerhiksi tämä maistuu suorastaan miellyttävältä. Tästä mausta puuttuu sellainen ällöttävä kompostimaisuus, johon olen useamminkin puerhissa törmännyt. Maku on maanläheinen, paksu ja syvä, kuitenkin yllättävän raikas. Kurkun perällä maistuu vähän karvautta, etenkin jälkimaussa. Kielelle taas jää raikkaampi maku, jonka voisin jopa sanoa tuovan veden kielelle. Täytyy myöntää, että tämä tee maistuu paremmalta, jos en haista sitä ollenkaan maistaessani. Tuoksu ei lupaa mitään parhainta makuelämystä, mutta maku onkin ihan juotavaa sarjaa.

Paketissa lukee, että tätä voi hauduttaa ainakin viisi kertaa. Tietysti olisi ihan mielenkiintoista hauduttaa useasti ja kokeilla miten tee muuttuu ja montako haudutusta siitä voi tehdä. Toistaiseksi olen kuitenkin hauduttanut yhdestä annoksesta vain kolmesti ja se kolmas haudutus on ollut hyvin samanlainen toisen haudutuksen kanssa. Muistan muuten jostain joskus lukeneeni, että puerhia pitäisi huuhtoa muutama sekunti kylmällä vedellä ennen käyttöä. En tiedä miksi niin pitäisi tehdä tai pitäisikö niin tehdä tai mihin se vaikuttaa. Olen koittanut tätä huuhdottuna ja ilman huuhtomista, enkä ole huomannut mitään eroa. 

Meille iski flunssa ja lisäsin aamuteeheni hunajaa siinä toivossa, että se auttaisi edes vähän. Join juuri tätä puerhia ja hunajan kanssa tee oli tosi hyvää! Kannattaa kokeilla. Lisäksi siskoni oli perheensä kanssa kylässä ja hänen puolisonsa juo tavallisesti mustaa teetä maidon kanssa. Nyt meillä oli tavanomaiset mustat teet loppu ja kysyinkin ottaisiko hän tätä puerhia. Lopputulos oli, että teen haju oli vähän omituinen, mutta maku oli ihan hyvä. Ilmeisesti siis puerh toimii oikein hyvin, kun sen makua vähän taittaa jollain.


Chocolate Puer tea bar
vuoden 2008 puerh
Alkuperä: Yunnan, Kiina

Ostopaikka: Teasenz
Arvosana (1-5): 3,5
Ostaisinko uudelleen: En. Puerhiksi tämä on hyvää, mutta ei niin hyvää, että ostaisin lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti