lauantai 30. toukokuuta 2015

First Flush Longjing

Vihdoinkin pääsin kirjoittamaan näistä ihan uusista kiinalaisista! :)

Vaikka olen jo jonkin aikaa tuntenut itseni teehifistiksi, huomaan etten vieläkään täysin ymmärrä kaikkia hienouksia. Aiemmin First flush on tarkoittanut minulle lähinnä sitä, että asiakkaita rahastetaan sillä, että mainostetaan eri poimintoja, teehän on samaa. Vähän hävettää myöntää, että olen oikeasti vasta nyt alkanut oivaltaa, että se sama teehän on erilaista, kun se on poimittu eri aikaan. Huoh, joskus sitä tuntee itsensä hiukan yksinkertaiseksi.

Teasenziltä sain siis muutamaa teetä, jotka olivat tuoretta tämän kevään satoa. Yksi näistä oli First Flush Longjing. Tee on kerätty aikaisin keväällä ja nettisivujen mukaan näin poikkeuksellisen laadukasta teetä saa harvemmin Kiinan ulkopuolella. Longjing teen sanotaan olevan kuuluisinta kiinalaista vihreää teetä ja sitä on tuotettu yli tuhat vuotta. Teetä kerätään vain kuuden viikon ajan aikaisin keväällä ja ensimmäisen kahden viikon aikana saadaan parhaimmat teet. Teemestarit paahtavat teen jo poimintapäivänä, jonka jälkeen tee on valmista käytettäväksi. Kuulostaa siis aika hyvältä teeltä. Toisaalta länsimainen teekulttuuri on niin kaukana kiinalaisesta teekulttuurista, että mietin kuinka hyvin tämä tee mahtaa sopia suomalaisen suuhun ja toisaalta kannattaako tällaista teetä tuhlata siihen, että tarjoaa sitä vieraille...
Teelehdet ovat tavanomaisesta poikkeavan mallisia, litteitä. En muista juuri tällaisiin teelehtiin ennen törmänneeni. Teelehtien tuoksu on tuore, raikas ja keväinen, tyypillinen hyvän vihreän teen tuoksu. Olen yleensä jokseenkin huolimaton hauduttaja, mutta nyt halusin ottaa makuelämyksestä kaiken irti ja mittasin veden lämpötilan. Grammamittaa minulla ei sentään ollut, mutta aloin miettiä, pitäisikö sellainen hankkia. Haudutettuna teen väri on hieno, kirkas, vaalea vihertävänkeltainen. Tuoksu on pehmeää, runsasta ja täyteläistä vihreää teetä. 

Teen maku on pehmeä, melkein kermaisen pehmeä. Toisinaan maustamattomat vihreät teet ovat vähän tylsiä ja mauttomia, mutta tässä maistuu selvästi täyteläinen ja tuore vihreä tee. Maku ei ole turhan voimakas, mutta kuitenkin selvästi maistuva. Olen käyttänyt tätä kahdella haudutuksella. Maku on toisellakin kerralla pehmeä ja maistuva, ei tosin ihan yhtä voimakas, kuin ensimmäisellä haudutuksella.

Tämä on hieno tee, jossa on hieno aromi. Voisin juoda tätä kuumana kesäpäivänä, vaikka ihan janojuomana. Tätä tekee mieli lisää.


First Flush Longjing
vihreä tee
Alkuperä: Zhejiang, Kiina

Ostopaikka: Teasenz
Arvosana (1-5): 4,5
Ostaisinko uudelleen: ehkä, vihreän teen kautenani vastaus olisi kyllä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti