perjantai 26. joulukuuta 2014

Joulumakuja

Hain joulufiilistä jo marraskuun puolella tilaamalla yhden jouluteen, melko pian tilasin jo toisenkin. Olin ajatellut hankkia useampaakin jouluteetä ja vähän vertailla niitä, mutta lopulta ruokakaupan valikoima ei houkuttanutkaan. Joululahjaksi sain kuitenkin vielä yhden jouluteen, joten tässä hieman näistä jouluisista mauista.

Rauhallista joulua
Mandragorasta tilattu Rauhallista joulua on mustaa Ceylon-teetä, joka on aromimaustettu ja jossa on koristeena sokerikuusia. Teen ulkonäkö on kivasti jouluinen sokerikuusien ansiosta. Tuoksusta taas on aika vaikea saada kiinni, vähän kuin kanelia ja kardemummaa ja omenaa, mutta ei kuitenkaan ihan. Tuoksu on jollain tapaa jouluinen, mutta niin voimakas, ettei sitä tee mieli haistella kovin kauaa. Ensimmäisellä kerralla tee jäi liian pitkäksi aikaa hautumaan, eikä maistunut kovin hääville. Toisella yrityksellä sainkin aikaiseksi paljon jouluisempaa makua. Haudutettuna tee on väriltään tumma ja tuoksuu melko voimakkaasti samalta, kuin teelehdetkin - tosin nyt tuoksu on huomattavasti miellyttävämpi ja aika jouluinenkin. Maultaan tee on aika tavanomainen, perus musta tee, eikä oikeastaan herätä suuria tunteita. Tämä tee voisi sopia maidon kanssa, jos sellaista käyttäisi. Maussa maistan vain vähän tuoksussa tuntuvia joulumakuja, ainoastaan pientä kanelisuutta. Ei tämä mikään uusi suosikkini ole, mutta tuoksun ja ulkonäön ansiosta tästä sai vähän joulufiilistä.

Joulusatu on myös Mandragorasta, tämä on luomurooibosta, jossa on luumua, rusinaa, aromia, omenaa, päärynää, kanelia, inkivääriä, punapippuria ja kehäkukkaa. Tuoksu on todella voimakas ja hedelmäinen, jouluisen hedelmäinen. Usein jouluteet ovat mielestäni mausteisempia, joten tämä on hedelmäisyydellään miellyttävästi erilainen. Kuten punainen rooibos yleensäkin, juoma on syvän punainen eli jouluisen värinen. Tuoksu on hedelmäinen ja hiukan kanelinen. Maku on miedohko, maistuu pitkälti rooibokselta ja vähän kanelilta. Voisi tätä hiukan jouluiseksikin sanoa ja rooiboksena tämä on ihan hyvä. Tosin jälkimaussa puskee läpi melkein epämiellyttävän voimakkaasti pippurinen maku.

Joulun Tähti
Joululahjaksi sain Mokkamestareiden Joulun Tähti vihreän teen, joka on maustettu kanelilla, omenalla, mantelilla, vaniljalla ja aromeilla. Erikoista tässä teessä mielestäni on se, että se on vihreää teetä. Jotenkin ajattelisin mustan teen sopivan paremmin jouluisiin makuihin. Teelehdet tuoksuvat makealle ja hedelmäiselle, hieman purkkamaiselle, tuoksu on oikein miellyttävä ja houkutteleva. Teelehdet aukeavat mukavasti, mutta suurin osa niistä ei ole kokonaisia. Haudutettuna tee tuoksuu mukavan hedelmäiselle ja hieman jouluisen mausteiselle. Väri on samean keltainen. Teessä on miellyttävän pehmeä maku, joka tosin on tuoksun tapaan hieman purkkamaisen makea. Vasta jälkimaussa on enemmän samaa jouluisuutta, kuin tuoksussa. Tämä on ihan kiva, tavanomainen maustettu vihreä tee.

Kuten ehkä huomaatte, vaikka nämä kolme kokeilemaani joulumakua olivat kaikki ihan kelpoja, ei mikään ollut jouluteenä ylivoimainen. Ennen joulua join jouluisissa tunnelmissa kuusimetsällä pannukahvia pienessä lumisateessa ja vaikkei se ollutkaan parasta juomaani kahvia, oli joulutunnelma kohdillaan. Juomista parhaan joulutunnelman minulle tuo kuitenkin glögi, jossa tuoksu ja maku ovat juuri niin joulua, kuin saattaa toivoa. Vaikka pidän eniten teestä, tuskin koskaan löydän glögin veroista joulutunnelman luojaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti