maanantai 19. elokuuta 2013

Kallis tee vs. halpa tee

Kun nyt kotoa sattui uusien laatuteiden lisäksi löytymään myös halvempaa markettitavaraa, oli pakko järjestää leikkimielinen vertailu. Laadukkaampi tee oli maustamatonta mustaa ja halvempi taisi olla jokin earl grey. Lukijat voivat itse kuvista arvuutella kumpi on kumpaa teetä. :D

Kaikki alkoi teelehtien eron ihmettelyllä. Kalliimmassa teessä lehdet erottaa selvästi lehdiksi ja värikin on vihertävä. Halvempaa teetä taas voi hyvin kutsua mustiksi puruiksi. Lähemmin kun katsoo, niin kyllä siinäkin lehtiä taitaa olla. Väriero on kyllä huomattava.


Molempia teelaatuja haudutettiin yhtä kuumassa vedessä kaksi minuuttia. Väriero on edelleen huomattava. Halvempi tee näyttää värinsä perusteella enemmän perinteiseltä teeltä ja kalliimpi tee näyttää todella laihalta. Makutesti osoitti asian olevan päinvastoin. Vaaleampi tee tuoksui ja maistui enemmän. Makuraati tosin teki pienen mokan siinä, että teet lantrattiin kylmällä vedellä samantien juotaviksi ja tästä syystä molempien maku oli vähän laimea.


Ja miltä teelehdet näyttävät käytön jälkeen? Ero on hyvin vastaava, kuin kuivissakin teelehdissä. Kalliimpi tee on vaaleampi ja näyttää enemmän lehdiltä, halvempi näyttää edelleen mustilta puruilta. Kalliimman teen lehdet ovat halvempaa enemmän auenneet haudutuksen aikana.


Yhteenvetoni vertailusta ei tuo yllätyksiä. Kalliimpi tee oli joka vaiheessa houkuttelevampi. Ainoastaan halvempi hinta ja helppo saatavuus ruokakaupasta ovat halvan teen hyviä puolia. Tosin, mielestäni halvatkin teet ovat usein aika hintavia, etenkin laatuunsa nähden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti