sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Uusia laatuja maistelemassa

Teetilaukseni noudin siis perjantaina postista ja heti kotiin tultuani laitoin teeveden pöhisemään. Paketissa oli kuusi teetä, joista kaksi maustamatonta mustaa darjeeling-teetä, yksi maustettu musta tee (aprikoosi-shampanja), yksi oolong-tee sekä kaksi maustettua vihreää teetä. Kaikilla teelaaduilla pyrin haudutuslämpötiloja ja -aikoja noudattamaan parhaiden makukokemusten saamiseksi.

Intialaista ensimmäisen sadon Darjeeling-teetä oli siis kahta sorttia, Jungpana Upper ja Singtom. Voisi kuvitella näiden olevan maultaan täysin samanlaisia, yllättäen näin ei kuitenkaan ole. Ensimmäiseksi maistoin Jungpana Upperia, joka oli hyvä, mutta ei mikään tajunnanräjäyttäjä. Lauantaina maistoin Singtomia, joka oli ehkä parasta mustaa teetä, jota olen koskaan maistanut. Maku jäi vielä viipyilemään kielen takaosaan, tunne oli kuin olisi koko ajan vesi kielellä jollekin hyvälle. :) Tottumattomana teen maun kuvailijana en osaa makuja kovin paljon vielä kuvailla, mutta uskokaa pois, hyvää on! Singtom sattui olemaan vielä luomuakin, joten siitä tietysti lisäplussaa. Darjeeling-laatuja kutsutaan kuulemma teen shampanjaksi ja nyt ymmärrän hyvin minkä takia.

Kauan sitten ostettu haudutuskannu, joka on käytössä lähes joka päivä.

Maustettu musta tee Apricot Champagne tuoksui mukavan hedelmäiseltä. Maku, etenkin jälkimaku, muistutti yllättäen ihan oikeasti aavistuksen shampanjaa. Ihan hyvä tee, mutta ei mikään henkilökohtainen suosikkini. Kiinalaista Tie Kuan Yin oolong-teetä maistelin seuraavaksi. Olin aikaisemmin ostanut Prismasta Nordqvistin oolong-teetä, joka oli mielestäni ihan hyvää. Tämä oolong oli kuitenkin aivan toiselta planeetalta, nimittäin ihan huimasti parempaa. Täyteläinen maku, ei ollenkaan kitkerä tai karvas.

Mansikkaviineri toimii täydellisesti teen kaverina.

Little Dragon on kiinalainen mansikalla, raparperilla ja auringonkukilla maustettu vihreä tee. Jo pussia avatessa tuntui aivan ihana makeahko tuoksu. Myös itse tee tuoksui ja makukin oli hyvä. Ei välttämättä parhaimpia kokeilemiani vihreää teetä, mutta todella hyvää kuitenkin. Viimeisenä kokeilussa oli Marrakech Mint, kiinalainen maustettu gunpowder-tee. Olen aina pitänyt minttuteestä, etenkin oikein voimakkaan makuisista. Jo pakettia avatessa tuoksu tuntui voimakkaana. Itse tee oli sopivan minttuinen, mutta henkilökohtaisesti pidän enemmän makeammasta minttuteestä. Tähän lisäsinkin tapojeni vastaisesti makeutta. Jälkimaku oli mukavan raikas. Parempaakin minttuteetä olen juonut (sain joskus ulkomaantuliaisia), mutta kyllä tätäkin toiste juo mielellään.

Tällaisen hauduttimen ostin joskus jostain alennusmyynnistä, on ihan kätevä.

Yhteenvetona näistä uusista teelaaduista voin sanoa, että yksikään ei ollut pettymys. Singtom Darjeeling-tee oli ehdoton ykkönen, mutta myös Tie Kuan Yin oolong-teetä sekä Little Dragon vihreää teetä voisin tilata uudelleenkin.

Jotta teehulluuteni ei riistäytyisi käsistä, tein päätöksen, että uutta teetä en saa tilata, ennen kuin edellisistä on vähintään neljä juotu pois. Nyt keitinkin itselleni loput Pirkan vihreästä teestä (joka aiemmin oli mielestäni ihan ok), mutta eihän tämä nyt enää maistukaan kauhean ihmeelliselle, lähinnä aika mautonta...

4 kommenttia:

 1. Herkullisen kuuloisia kaikki teet ja hyviä vinkkejä, ihan tässä tulee itsellekin hinku tilata uusia teemakuja maisteluun! Mistä oot nuo teet tilannut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaile vaan rohkeasti uusia laatuja ja makuja, siinä voi vaikka yllättyä positiivisesti! :) Nämä tilasin teekauppa.fi:stä. Seuraavaksi tilaan varmaan mandragora.fi:stä, siellä näyttää olevan myös erilaisia maistelupakkauksia.

   Poista
 2. Itse rekisteröidyin juuri äsken teekauppa.fi asiakkaaksi ja ostoslistalle eksyi mm. tuo Tie Kuan Yin :) En vain tiedä viitsiikö ihan vielä tilata, kun kaappi pursuaa vanhojakin teitä vielä.. :D Joista tosin muutama pussi tyhjenee varmaan viimeistään parin kupillisen jälkeen. On hankalaa olla tällainen teehullu! :D

  Kiva blogi, olen kohta lukenut kaikki postaukset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :) Tiedän, on hankalaa olla teehullu, kun koko ajan vaan tekee mieli tilata lisää teetä. Itsekin suunnittelen taas tilaavani teekauppa.fi:stä jahka saan muutaman teen vielä juotua. Oolongeista on tullut suosikkejani, saa nähdä tuleeko Tie Kuan Yiniä tilattua seuraavallakin kerralla...

   Poista